Plan renteaftrek nieuwe hypotheken wordt pas in september behandeld

Opluchting voor aspirant huizenkopers want de beperking van de aftrek van de hypotheekrente wordt pas na de verkiezingen in september door de 2e Kamer behandeld. De beperking zoals afgesproken in het Lente akkoord van het Vijfpartijenakkoord veranderen de voorwaarden voor de aftrek van nieuw af te sluiten hypotheken. Hypotheken die vanaf 1 januari 2013 worden, krijgen in het voorstel met nieuwe regels te maken.

Rente aftrek alleen bij annuïteitenhypotheken

Om voor rente aftrek in aanmerking te komen moeten nieuwe hypotheken deze minimaal een annuïteiten aflossingsschema voor de gehele hypotheek over 30 jaar hebben. Méér aflossen mag uiteraard, maar 50% geheel aflossingsvrij mag helemaal niet meer (als je nog rente aftrek wil hebben)! Reken U overigens niet al te snel rijk, want dat er nog meer beperkingen c.q. aftrekpercentageverlagingen zitten aan te komen, mag inmiddels wel als bijna zeker worden verondersteld; hierover zullen we van het nieuwe kabinet na de verkiezingen of nog later horen.

Belasting op de reiskostenvergoeding

De beperking van de aftrek van de hypotheekrente wordt zoals gezegd door de Kamer pas na de verkiezingen behandeld. Gisteren werd bekend dat dat ook geldt voor de belasting op de reiskostenvergoeding.

Staatssecretaris Weekers zei in het Radio 1 journaal dat hij meer tijd nodig heeft om de plannen uit te werken over de hypotheekrenteaftrek in het Vijfpartijenakkoord. De partijen spraken af dat vanaf 2013 alleen nog nieuwe annuïteitenhypotheken in aanmerking komen voor aftrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *