Schaf de hypotheekrenteaftrek af, advies van Brussel aan Nederland

Volgens de Europese Commissie is de hypotheekrenteaftrek, zoals in Nederland gehanteerd wordt, niet langer van deze tijd. Als het aan dezelfde commissie ligt, schaft Nederland de hypotheekrenteaftrek geheel of gedeeltelijk af. De Europese Commissie voorziet problemen voor Nederland als de renteaftrek niet aangepakt wordt en waarschuwt Nederland voor een implosie van de huizenmarkt als de renteaftrek op deze manier wordt voortgezet.

Ook de huurders in Nederland worden niet gespaard. Het advies van de Europese Commissie is dat huurders een huur gaan betalen die samenhangt met de hoogte van hun inkomen. Eurocommissaris Neelie Kroes staat volgens betrokken EU-ambtenaren achter de aanbevelingen.

Zeepbel op huizenmarkt

De zeepbel op de huizenmarkt – en dan vooral de bijbehorende enorme hypotheekschuld – is een enorm risico voor de Nederlandse economie, schreef Hendrik Oude Nijhuis recent op Z24.

De hypotheekschuld bedraagt circa 640 miljard euro, ruim boven de omvang van de Nederlandse economie. Nergens anders ter wereld ligt de ratio hypotheekschuld/omvang economie zo hoog.

Kredietbeoordeling

Diverse oorzaken zoals goedkoop geld, gestaag dalende rentes, hypotheekrenteaftrek (stimulering van maximaal lenen en minimaal aflossen) en bijbehorende overkreditering is er nu een huizenmarktzeepbel ontstaan als nooit tevoren (de grootste sinds tenminste 1650).

Ondanks dit alles geven kredietbeoordelaars nog steeds de allerhoogste kredietbeoordeling aan Nederland. En de rente die Nederland op haar staatschuld hoeft te betalen is nog steeds minimaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *