Stijging rentelasten variabele hypotheek logisch gevolg kredietcrisis

De rentelasten zijn voor mensen met een variabele hypotheek de afgelopen tijd flink gestegen. De voornaamste oorzaak hiervan is de hogere risicopremie die hypotheekverstrekkers doorberekenen als gevolg van de financiële crisis. Dit werd deze week gemeld door verschillende nieuwsbronnen.

Banken verhogen risico-opslag door kredietcrisis

Het gaat in dit geval om de zogenoemde risico-opslag die banken en andere hypotheekaanbieders aan hun klanten opleggen. Deze opslag is van gemiddeld 1 procent verhoogd tot 1,5 procent. Een relatieve verhoging van 50 procent, wat op kan lopen tot een fors bedrag in geval van een hoge hypotheek. Enkele banken verhoogden hun risico-opslag op variabele hypotheken zelfs tot boven de 2 procent.

Noodzakelijk kwaad

Het verhogen van de hypotheeklasten door de banken zijn echter een noodzakelijk gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Door de toegenomen onzekerheid op de financiële markten en het gedaalde vertrouwen tussen banken, is lenen voor banken onderling duurder geworden. Het gedaalde vertrouwen zorgt immers voor een hoger impliciet risico en bij een stijgend risico hoort nu eenmaal een hogere risicopremie. De banken berekenen nu de hogere rentelasten door. Een andere reden voor de hogere hypotheeklasten die veel wordt aangedragen, is doordat banken momenteel veel behoefte hebben aan extra marges om hun winstgevendheid te vergroten. Door de gekelderde aandelenbeurzen zijn indirect de liquiditeitsposities ook verslechterd. Daarmee samenhangend is een neergaande spiraal mogelijk door gedaald vertrouwen, wat weer zorgt voor dalende koersen, spaargeld dat opgenomen wordt etcetera.

Wegvallen prijsvechters hypotheken

Tenslotte is een niet te onderschatten reden voor de prijsverhogingen het feit dat er de afgelopen maanden enkele belangrijke prijsvechters zijn weggevallen. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn ELQ en GMAC, die als gevolg van de kredietcrisis het hoofd niet langer boven water wisten te houden. Door het wegvallen van deze prijsvechters is er minder prijsconcurrentie en kunnen de gevestigde partijen hogere marges rekenen. Voor meer nieuws over de kredietcrisis kunt u kijken op de economiepagina van Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *